A “Törvény ünnepe” és mongol holdújév

A “Törvény ünnepe” és mongol holdújév

 

Többen nem hitték el, pedig igaz. Igen, vendégünk volt 2019. 02. 08-án a magyarországi mongol nagykövet, és a Khukh Mongol együttes.

Ez a rendezvény igazán különleges volt. Vendégeink jóvoltából is, meg azért is, mert a két nép időben szinte egybeeső két évkörünnepét így együtt még nem ünnepelték.

A “Törvény ünnepe” és a mongol holdújév is február elején van. Csupán időbeli egybeesés ez, vagy belső kapcsolat is van a kettő között?
Mi ennek a két újjáéledt ünnepnek a lényege? Milyen szokások, szertartások, legendák, lelki tartalmak kapcsolódnak ide? Ezekre a kérdésekre kaphattak válaszokat a jelenlevők ezen a kivételes alkalmon.

Rövid megnyitó és ismertető után először Dibáczi Enikő beszélt a „Törvény ünnepéről”, erről a „fényünnepről” a téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség között. Hasonló időpontban és jelleggel ilyen ünnep több hagyományban is található.  Ezt a február eleji évkörünnepet, melyről bővebben szó volt, a rábaközi Tudók őrizték meg hagyományrendszerükben, és Máté Imre foglalta írásba Yotengrit c. könyveiben. Ez az ünnep több rétegű és több jelentésű. A téli napforduló idején újra erősödni kezdő Fény ereje februárban már a fizikai világban is megjelenik: észrevehető pl. a napok hosszabbodása, jelei vannak a közelgő tavasznak. A fordulat, ami eleinte csak a szellemvilágban volt érzékelhető, már fizikai szinten is nyilvánvaló.  „Az ősökre is emlékezünk, amikor a fényt ünnepeljük. A megvilágosodás, a tisztánlátás eszközét.” (Máté Imre lejegyzett előadásából). Emlékezünk arra a legendákban megőrzött diadalra, hogy „lstenatyánk kilencágú aganccsal ékes eszgil szarvassá változván/ legyűrte Ármán öldöklő telét.” (Máté Imre: Yotengrit). A rábaközi tudók emlékezete szerint a régi „rovatokban” szó esett a „Törvény ünnepéről”. Ekkor gyulladt föl a szellem fénye az emberben, és az igazság és irgalom égi törvényeit ekkor fogalmazták meg először.

A Tébláb Táncegyüttes Vörös Árpád szakmai vezetésével, magyar néptáncokat mutatott be, köztük rábaközi összeállítást is, azon belül az ismerős és több rétegű jelentésű Szélről legeljetek… dalra. A gyerekek lelkes tánca nagy sikert aratott. Az oldalon később felvételt is láthatunk produkciójuk egy részéről.

Szünet után Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövetének előadását hallgathattuk meg.

Nagykövet úr magyarul szólt hozzánk. Beszélt a mongol holdújév lényegéről. Ezt az ünnepet a téli napfordulót követő első újhold után két hónappal tartják. Bár mutat hasonlóságot időpontban és jellegében a többi keleti évkezdő ünneppel, de mégis vannak helyi sajátosságai. Mongóliában ennek az alkalomnak külön jelentősége van, mert sokáig be volt tiltva a szovjet időkben, bár sokan titokban akkor is megtartották, tehát a nemzeti önazonosság egyik jele is. Fontos azért is, mert a két fő nagy évkörünnepük egyike. Ősi mongol és buddhista hagyományokat is megőriztek benne. Az ünnepet felkészülés előzi meg, melynek fontos része a külső és belső megtisztulás és tisztítás, és a folyamatban levő ügyek lehetőség szerinti lezárása. A jó kezdetet biztosítja a bőség és a jó hangulat. Jellegzetes és elmaradhatatlan a rokonlátogatás, az ünnepi lakomák és mulatságok sora, ami akár az ünnep időpontja után hetekkel is tart.

Nagykövet úr beszélt arról is, hogy a mongolok magukat és a magyarokat is hun népnek tartják, tehát testvérekként tartanak számon bennünket. A közös hagyományok, például a különleges kapcsolat a lóval, szintén összekötnek minket.

Ezután a Khukh Mongol együttes koncertje következett.

A Khukh Mongol (Хөх Монгол) együttes, akik általában őseik dalait éneklik, megszólaltatták a mongol népi hangszereket. Hallhattuk jellegzetes különleges éneklési módjukat. A hat tagú együttes legtöbbször Németországban ad koncertet, most is onnan jöttek. Már nagy sikerrel léptek fel azonban 2018-ban hazánkban a Kurultájon, és a mongol-magyar barátságot ápoló rendezvény vendégeiként Szankon is zenéltek. Ezúttal is fergeteges koncertet adtak, még a közönséget is megénekeltették. Mivel a szavak nem tudják visszaadni a dalok hangulatát, fogunk részleteket föltenni ide a honlapra dalaikból, bár a felvétel nem pótolhatja az élményt – sajnálhatják, akik lemaradtak koncertjükről!

Végül a „Törvény ünnepéhez” kapcsolódó „magültetési szertartás” résztvevői lehettünk .

A magok szertartásos ültetése igyekezett biztosítani az elkövetkező mezőgazdasági évre a termés, az élelem és takarmány bőségét. Egyrészt az ember testét tápláló, jószágait ellátó magvakat ültetünk. Másrészt cselekvésmagvakat, vagyis szándékokat lehetett ültetni jelképesen. Jó, ha az ember megválogatja, hogy mit vet. Mi is álmodozásainkból a lehetőségeink rostáján átválogathattuk a cselekvésmagvakat, és elvethettük szándékainkat. Azonban ahogyan a jó kertész sem hagyja magára veteményét, hanem gondozza, ugyanúgy azután a bensőnkben elültetett magvakat is ápolnunk kell.

A „magültetési szertartást” ismertette és vezette: Szabó László.

 

Köszönetünket fejezzük ki Mongólia Nagykövetségének, nagykövet úrnak és a nagykövetség munkatársainak. A Kondor Béla Közösségi Háznak és munkatársainak. Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának. Nélkülük ez a rendezvény nem jöhetett volna létre. A plakáton Dávid Júlia alkotása látható. A fényképekért köszönet Dibáczi Pálnak.