Őszi napéjegyenlőség ünnep

Őszi napéjegyenlőség ünnep
Helyszín: Merzse-mocsár (Budapest, XVII. kerület)
Időpont: 2022. 09. 23. (péntek) 16 órától

Hogyan ünnepeltek a „három Ős hagyatéka”: az Arvisura, a Karaul által ránk hagyottak és Yotengrit szerint? Mi az őszi napéjegyenlőség jelentősége? Erről lesz szó Bárdos István (Ózdi Arvisura Társaság), Szunomár Attila (Aranykopjások), Szabó László (Ős-Szellemiség Egyesület) és Dibáczi Enikő (Őseink Törvénye Kör) előadásaiban és az ezt követő beszélgetésekben. Az ünnepi alkalmat szertartás zárja.

„A világ két örvénylés,
két serpenyő mérleg két karján,
az élet szintúgy, két örvénylés.
Általuk van a világ egyensúlyban.”
(Máté Imre: Yotengrit 3., 18. o.)

Az őszi napéjegyenlőség idején a nappali és éjjeli órák száma a mérsékelt égövön egyenlő. Ez az egyensúly megmutatkozik az évkörben és az emberi élet rendjében egyaránt. Ezt a különleges időminőséget ünnepeljük szeptember 23-án, a rábaközi Tudók hagyományrendszere szerint.
Bár az őszi napéjegyenlőség alapjában női jellegű időminőség. egyfajta egyensúlyt, kiegyenlítettséget is tükröz, ennek része az együtt teremtő ikerörvény másik fele: a férfi minőség is. Azonban elsősorban ez az érett női-anyai minőség, a termés, a bőség, a hála ünnepe. Ősi értelemben vett Boldogasszony ünnep. A természet és az emberi élet rendje szerint, az egyensúly jegyében megemlékezünk az Élet két nagy kapujáról: a születésről és a halálról. Ilyenkor ősszel viszont már nagyobb hangsúlyt kap a befelé fordulás és elcsöndesedés.
Köszönetet mondunk a gazdag természeti és belső erőforrásokért. Égi oltalmazóink, különösen Boldogasszonyunk segítségével felkészülünk az előttünk álló időszakra, az emberekben rejlő Isteni Szellem és a közösség erejével. Erre az ünnepre hívjuk a fogékony és érdeklődő társakat.

A tervezett program:
Előadások (30-30 perc):
Bárdos István: Ünnepeink
Szunomár Attila: Évkörünnepek az Ősi Küldött szerint
Szabó László: Az Erő női fele a másik oldalról
Beszélgetés az ide kapcsolódó hanti hagyományokról Vitalij Szigiljetovval
Dibáczi Enikő: Az évkörünnepek a Yotengrit hagyatéka szerint.
Szertartás: az őszi napéjegyenlőség alkalmából, a Yotengrit hagyományrendszere alapján. Vezeti: Szabó László és Dibáczi Enikő.

Előzetes bejelentkezést info.os.szellem@gmail.com vagy oseink.torvenye@gmail.com email címre várunk, további információkért hívható a 06 70 6763777 telefonszám.

A helyszín, a Merzse-mocsár kijelölt tűzrakóhelye Rákoskert v.á.-tól gyalog jól megközelíthető. A tűzrakóhelyhez egészen közel el lehet jutni autóval is. Kérem előre jelezze, aki segítséget kér az eljutásban. Tömegközlekedéssel javasolt a Keleti pályaudvarról 15.20-kor induló vonat, amely 15.40-kor van Rákoskert v.á.-on. Lehetőség és szükség szerint valaki onnan a helyszínre kíséri az azzal a vonattal érkezőket.

A részvétel díjmentes, adományokat köszönettel fogadunk.
Szeretettel vár minden érdeklődőt a szervező Ős-Szellemiség Egyesület és Őseink Törvénye Kör.

Plakáton látható kép: Margherita Arkaura alkotása: az élet lehelete.