Tavaszi Boldogasszony ünnep a Sió-torkolati árvízkapunál

Tavaszi Boldogasszony ünnep a Sió-torkolati árvízkapunál

“Szóval szólítalak, áhítattal hívlak
ég-föld teremtője,
Istenek szülője…”
(Máté Imre: Yotengrit 3., Fohász a Boldogasszonyhoz, részlet)

Ezúttal gyönyörű természeti környezetben, az ünnep jellegéhez illő vizes élőhelyen tartjuk Tavaszi Boldogasszony ünnepünket.

Időpont: 2019. 03. 23. 10.30-18.30

Helyszín: a gemenci erdő természetvédelmi területén, a Sió-zsilip árvízkapunál. A helyszín Bogyiszló közelében van, Budapestről autóval kb. 1,5 óra alatt elérhető.

Az ősi Boldogasszony tisztelet népünk lelkében mélyen gyökerezik, kiirthatatlanul. A rábaközi Tudók hagyatékában, a BÜÜN hagyományrendszerében, melyet Máté Imre foglalt írásba a Yotengrit könyvekben, a női minőség kiemelt hangsúlyt kap.

A tavaszi napéjegyenlőség ideje minden, természettel összhangban levő világképben kitüntetett időszak. Több hagyomány innen, a tavaszponttól számítja az év kezdetét. Innentől a nappalok hosszabbak mint az éjszakák, egészen az őszi napéjegyenlőség idejéig. Ez egy különleges időminőség, egyfajta egyensúlyi helyzet. Őseink hagyományai szerint ekkor a Teremtést ünnepeljük, a rügyfakadást, a természet megújulását, a tavaszt, a termékenységet, a női minőséget. Szép tavasz jó termést hoz majd, a rügyben és virágban a gyümölcs készülődik. Bennünk és a természetben egyaránt ez a folyamat zajlik, erről szól ez az időszak. Ennek szertartásos elősegítése is ennek az ünnepnek a része. Az évkör tavaszpontja egyúttal az emberi élet tavaszának ünnepe is, az ifjúságé. Népünk fennmaradásának reményét is kifejezzük ilyenkor. Ősi hitünk szerint ennek szellemében együtt munkálkodva az égi teremtő erőkkel.

A tervezett program:

10.30- 11.00: Gyülekezés, ismerkedés a környezettel.

11.00-12.00: Gaál László, a Clark Ádám Flottilla vezetője bemutatja Gemenc természeti szépségeit, növény- és állatvilágát, egy kiállítás és egy séta keretében.

12.15- 12.50: Szabó László: A víz természete, és a Természetben

12.50-13.40: Ebéd, séta, csónakázás, íjászat (ez utóbbi Strohmayer Péter vezetésével).

13.40-14.00: Köszöntő(k)

14.00-14.50: Batbayar Zeneemyadar úr, Mongólia magyarországi nagykövete előadásának címében fölteszi a kérdést: Mi a fontos a nomád embernek? A választ előadásában kapjuk meg.

15.00-15.50: Kelet-kanadai Anishnabe indián víz szertartás résztvevői lehetünk, Tordai Zsuzsa vezetésével.

16.00-16.50: Dr Deli Balogh Ildikó: A születés csodájáról és a vízhez kapcsolódásról

17.30-17.50: Dibáczi Enikő: A Boldogasszony tiszteletről és a Boldogasszony ünnepekről, a rábaközi Tudók hagyományrendszere alapján

17.50-18.20: Szertartás a Tavaszi Boldogasszony nap tiszteletére, vezeti: Szabó László és Dibáczi Enikő.

 

E programok mellett lehetőség lesz kirándulásra, csónakázásra, Strohmayer Péter vezetésével íjászkodásra, és szabadtéri játékokra. Amennyiben erre igény mutatkozik, a gyerekek számára külön is játékos foglalkozásokat szervezünk.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, az utazás, az igényelt ebéd, illetve a választható díjfizetéshez kötött különprogramok (pl a csónakázás) kivételével.

A szervező Ős-Szellemiség Egyesület kéri, hogy a részvételi szándékot jelezzék
info.os.szellem@gmail.com
e-mail címen. Ez most azért különösen fontos, mert igény esetén önköltséges alapon különbuszt szervezünk Budapestről, vagy telekocsikat hozunk össze (ez utóbbira sofőrként vagy utasként itt az eseményben is lehet jelentkezni). Tömegközlekedéssel legegyszerűbb Budapesttől Szekszárdig utazni (akár vonattal akár busszal), onnan kérésre a helyszínre jutásban autóval segítünk (ez iránti igényüket kérjük előre jelezzék).

Telefonon is információkat lehet kérni
06 70 6763777 vagy
06 20 9431277 telefonszámon.

Honlapunk: Ős-Szellemiség Egyesület

http://www.os-szellemiseg.hu/

Facebook oldalunk: Ős-Szellemiség

https://www.facebook.com/%C5%90s-Szellemis%C3%A9g-433458107127134/?modal=admin_todo_tour

F.b. esemény a rendezvényről:

https://www.facebook.com/events/385271662254613/